Norrköping är idag Sveriges tionde största stad och är vackert belägen vid Göta Kanal i Östergötland. Staden har runt 90 000 invånare och är också centralort i kommunen med samma namn. Norrköping är känt som en industri-, handels-, och sjöfartsstad och har varit så sedan 1600-talet, då den nederländske affärsmannen Louis de Geer flyttade dit och startade upp många verksamheter. Under detta århundrade var staden Sveriges andra största stad och stod för över 70% av den svenska textilindustrin. Idag finns nästan inget kvar av textilindustrin, men pappers- och teknikindustrin samt logistik/transport sysselsätter många invånare istället. Linköpings universitet har ett campus förlagt i staden som bidrar till inflyttning.

Norrköping kanske inte är den första staden du planerar att semestra i, men om du tar dig ett besök finns det vissa saker du bör ta dig tid att se. Kolmårdens Djurpark är kanske stadens mest kända turistmål och är faktiskt en av världens största. På Kolmården kan du se djur från jordens alla hörn och flyga en linbana över de fritt strövande djuren. Kvarteret Knäppingborg ligger mitt i staden och dateras till mitten av 1700-talet. Där kan du gå vilse i de pittoreska gränderna och njuta av en fika i denna oas. Vill du ha en modernare upplevelse bör du besöka Visualiseringscenter C som har en 360 graders bioduk.

Kända ansikten från Norrköping

I Norrköping har det fostrats både framgångsrika atleter, musiker och politiker som idag är rikskändisar. Hannes Alfvén kanske är ett okänt namn, men var en av våra svenska nobelpristagare. Tecla Åhlander var en av stadens första skådespelerskor och var aktiv runt förra sekelskiftet på både scen och i stumfilm. Kanske bland de mer välbekanta namnen hör kändisar som Pernilla Wiberg, Malin Baryard och Peter Harrysson som knappast nehöver någon närmare presentation. Sångare som Markus Krunegård och Amy Diamond har också vuxit upp i staden, kanske inspirerade av Eldkvarn med den karismatiske Plura i spetsen som röjde mark för Norrköpings musikscen.